خواص بادرنجبویه

Admin
بهمن ۲, ۱۳۹۹

خواص بادرنجبویه در طب سنتی و گیاهان دارویی بسیار زیاد است . نام لاتین این گیاه ملیسا یا همان بادرنجبویه آفیسنیست است. بادرنجبویه طبع گرم و خشک دارد.

خواص بادرنجبویه در طب سنتی

خواص آن عبارتند از :

–طبع بادرنجبویه گرم و خشک است.
– کسانی که می‎خواهند هوش و حافظه آنان قوی گردد همراه غذا بادرنجبویه بخورند و یا این که از دم‎کرده برگ خشک بادرنجبویه استفاده کنند. ۵ گرم در ۱۰۰ سی‎سی آب به مدت ۲۰ دقیقه دم‎کرده مانند چای استفاده شود.
– برای جلوگیری از دل درد و تحریک معده از دم‎کرده بادرنجبویه استفاده کنید روش دم‎کردن مانند شماره ۲ می‎باشد.
– دم‎کرده بادرنجبویه ضدتشنج است.
– دم‎کرده بادرنجبویه را برای تقویت معده و کبد می‎توان استفاده کرد.
– کسانی که تنگی نفس دارند از بادرنجبویه چه به‎صورت شربت چه به‎صورت دم‎کرده استفاده کنند.
– جویدن بادرنجبویه دهان را خوشبو می‎کند.
– یبوست‎هایی که در اثر حالت عصبی باشد بادرنجبویه برای آن مفید است از دم‎کرده یا تازه آن همراه غذا میل شود.

بادرنجبویه برای رفع تبخال :
منشأ تبخال ویروس است و استرس نیز یکی از عوامل بروز آن. نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهد که بادرنجبویه برای مقابله با این مشکل موثر است. این گیاه حاوی ترکیباتی مانند اسید رزمارینیک و همچنین سیترال است که هر دو خواص ضدویروسی دارند. برای این کار باید دست به کار شوید و یک روغن مخصوص درست کنید. یک قاشق غذاخوری روغن جوجوبا را با یک قاشق غذاخوری موم عسل مخلوط کنید و کاملا هم بزنید تا یکدست شود. یک قاشق چای‌خوری تنتور بادرنجبویه و سپس ۵ قطره روغن گیاهی بادرنجبویه، ۱۰ قطره روغن گیاهی درخت چای و ۱۰ قطره روغن گیاهی اسطوخودوس به آن اضافه کنید. همه‌ی مواد را ترکیب کنید و با دیدن اولین علائم بروز تبخال روی محل بگذارید. هر نیم ساعت یک بار به مدت ۳ ساعت و بعد از آن یک مرتبه هر دو ساعت از این روغن را روی تبخال بزنید.

بادرنجبویه عامل ضدباکتری طبیعی است :

بادرنجبویه سابقه‌ای طولانی در طب سنتی دارد. به‌همین‌دلیل محققان چگونگی اثربخشی آن را بر محافظت بدن دربرابر عوامل ایجادکننده‌ی بیماری مانند باکتری‌های مضر مطالعه کرده‌اند. به‌نظر می‌رسد بادرنجبویه ویژگی‌های ضدباکتری دارد و می‌تواند از بدن دربرابر باکتری‌های عفونی محافظت کند.

روغن بادرنجبویه به‌ویژه دربرابر قارچ کاندیدا فعالیت ضدباکتریایی دارد. کاندیدا نوعی قارچ است که سبب عفونت‌های قارچی از جمله عفونت قارچی واژن می‌شود. این قارچ در بروز علائمی مانند خستگی، مهِ مغزی، مشکلات گوارشی و تضعیف سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارد.

خواص بادرنجبویه برای تیروئید پرکار :

براساس آمار، بیش از ۱۲% جمعیت ایالات متحده‌ی آمریکا و البته بسیاری از مردم در سراسر جهان با مشکلات تیروئید مواجه هستند. از بین بیماری‌های مرتبط با تیروئید، پرکاری و کم‌کاری تیروئید شایع‌تر از بقیه هستند.

براساس تحقیقات، عصاره‌ی بادرنجبویه برای تنظیم پرکاری تیروئید مفید است. این گیاه از اتصال برخی ترکیبات (سبب فعالیت بیش‌ازحد تیروئید می‌شوند) به گیرنده‌های تیروئید (به‌ویژه در بیماران مبتلا به گواتر) جلوگیری می‌کند.

خواص بادرنجبویه برای سلامت دستگاه گوارش :

عصاره‌ی بادرنجبویه به‌دلیل فعالیت آنتی‌اکسیدانی، به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند. این گیاه احتمالا می‌تواند از زخم‌معده جلوگیری کند، البته هنوز به‌طورکامل روی آن مطالعه نشده است. شواهدی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد بادرنجبویه درست مانند نعناع و سنبل ختایی ممکن است در درمان یبوست کمک‌کننده باشد.

عوارض جانبی احتمالی :

مصرف این گیاه برای بسیاری از افراد اصلا خطری ندارد. اما به‌دلیل اینکه فعالیت تیروئید را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، افرادی که از داروی تیروئید استفاده می‌کنند یا کم‌کاری تیروئید دارند نباید آن را مصرف کنند.

برخی بیماران نیز پس از درمان با عصاره‌ی بادرنجبویه عوارض جانبی خفیفی را گزارش کرده‌اند.

اگر باردار هستید قبل از مصرف آن به‌شکل منظم باید با پزشک‌تان مشورت کنید.

موارد منع مصرف :

  • اشخاص گرم‌مزاج بهتر است زیر نظر طبیب متخصص از این گیاه استفاده کنند.
  • مصرف بیش از اندازه و بدون ملاحظه آن می‌تواند موجب تهوع، سرگیجه، تحریکات پوستی و ناراحتی گوارشی شود.
  • مصرف این گیاه برای بسیاری از افراد اصلا خطری ندارد. اما به‌دلیل اینکه فعالیت تیروئید را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، افرادی که از داروی تیروئید استفاده می‌کنند یا کم‌کاری تیروئید دارند نباید آن را مصرف کنند

سایر مقالات  مرتبط :

خواص تخم شربتی ، خواص خاکشیر ناشتا  ، خواص تخم کتان ، خواص بارهنگ در طب سنتی .